Kweken

Ons grootste gewas in de kwekerij zijn de tulpen. Deze worden geteeld in Egmond, de Noord Oost Polder en voor de vroegbloei in december in Zeeuws-Vlaanderen. Een groot gedeelte van de kwekerij gaat naar onze eigen broeierij. De bollen die we niet in onze eigen broeierij plaatsen worden verkocht in binnen- en buitenland voor broeierij of droogverkoop.

Naast tulpen is de Iris een groot gewas wat wij kweken. Hiervan telen wij ca. 23 ha. Deze broeien wij niet zelf, maar gaan naar broeiers in het binnen- en buitenland. 

Ook telen wij Muscari. Deze wordt momenteel geteeld in een kwekersvereniging. Wij telen van dit gewas ca. 11 ha. De bollen hiervan gaan zowel naar broeierij als droogverkoop. Naast deze hoofdgewassen telen wij nog ca. 1 ha. Allium Nigrum en 4 ha. Zantedesia's.

Behalve de Zantedesia zijn het allemaal voorjaarsgewassen, dat wilt zeggen dat ze in de herfst geplant worden en in het voorjaar bloeien. Rond de zomer oogsten we de bollen. 

Bij het kweken is een belangrijk onderdeel dat de grond geschikt is voor bloembollenteelt. De waterhuishouding moet allereerst op orde zijn, als er veel regen valt moet dit snel afgevoerd kunnen worden maar het moet ook mogelijk zijn om het te perceel van water te kunnen voorzien als het in het voorjaar droog is (beregenen/bevloeien). Daarnaast moeten er voldoende voedingstoffen in de grond zitten en mogen er geen schadelijke organismes, schimmels en bacteriën zijn die de groei belemmeren. 

kweken


© Fa. J. Hopman & Zn. 2023
Gerealiseerd door:
147Media.nl